23 oktober 2013 – De tweede cursus is alweer in de vijfde week. Het studietempo is opgevoerd. Doordeweekse volleybalpartijtjes, luie namiddagen en vrije uurtjes zijn zeldzamer geworden. Essays, presentaties en opdrachten volgen elkaar in rap tempo op.
Cultuur
Eerst iets over cultuur. Af en toe zie je hoe cultuur mensen beïnvloedt en hoe verschillend dat mensen kan maken. Dat levert hier vaak lol en soms miscommunicatie op. Hieronder enkele uitspraken/teksten die langskwamen uit verschillende culturen. We hebben er met elkaar om gelachen hoe typerend die kunnen zijn voor de betreffende culturen. Wellicht leuk om te proberen te raden uit welke landen de uitspraken komen (hint: Engeland, Finland, Ghana, Duitsland, Kenia).
- Waar heb je rekenen geleerd dat je dit niet snapt? Dit is het eerste dat je met rekenen leert!
- Houd u alstublieft vast aan de leuning als u deze trap gebruikt.
- Zelfs een jongen met een loopneus wordt nog volwassen, maar een jongen die lacht om niets wordt het nooit.
- Het medicijn tegen warmte is warmte.
- De begintijd op de uitnodiging voor een speciale kerkdienst is om mensen tevreden te stellen die graag een begintijd willen horen. Maar het betekent niets. Het had net zo goed uren eerder of later kunnen zijn.
De uitslag (en exegese…) volgt in het volgende bericht!
Christus als Verlosser
Het klinkt vast als een cliché, maar hier ervaren we ook hoe geweldig het eigenlijk is wat we op kerkelijk gebied in Nederland allemaal hebben. We zijn erg blij met de kerk die we hier hebben gevonden: een gemeente met hartelijke mensen, een bevlogen dominee en mooie diensten. We voelden ons direct heel welkom!
Maar na een tijdje kom je er ook achter dat je bepaalde dingen mist. Christus heeft ons verlost! En Hij komt terug. In dat perspectief staat ons leven. Hier in Engeland komen we er achter dat we behoefte hebben dat week na week te horen. Je gaat het missen als dat accent in de diensten niet zo erg aanwezig is. Er blijft een lege plek.
Nieuwe cursus
Maar nu: de cursus! Een aantal weken geleden zijn de ‘Literacy and Education’ (Alfabetisering en onderwijs) lessen begonnen. Dit is een voorbereiding op mijn (Hanneke) toekomstige taak: het helpen coördineren van alfabetiseringswerk in de Mara-regio en het ontwikkelen van onderwijsmaterialen. De lessen zijn tot nu toe allemaal erg interessant en afwisselend! Ik volg de lessen samen met zes andere studenten, met allemaal heel verschillende achtergronden en zakken vol ervaring. Op deze manier kunnen we veel van elkaar en de docenten leren. We bespreken allerlei vragen met elkaar:
- Waarom zou je eigenlijk alfabetiseringswerk doen?
- Hoe krijg je input van de mensen uit de verschillende taalgroepen in plaats van alleen maar te doen wat jou het beste lijkt?
- Hoe kun je het beste een programma opzetten en hoe werk je hierin samen met andere organisaties?
Dit soort vragen leveren erg leuke en leerzame gesprekken op. Erg goed om over na te denken en over te horen van ervaren mensen voordat je zomaar aan de slag gaat.
Aan de andere kant zijn we ook heel praktisch bezig. We leren volop over het ontwerpen van lesplannen en het maken van leuke materialen. Ook geven we elkaar lessen en ervaren we hoe het is om als een volwassene in een klas te zitten. Eén les sprong er wat dat betreft voor mij uit. Tijdens deze les ervoeren we weer helemaal hoe het was om te leren schrijven. We kregen allemaal een leitje en krijtjes voor onze neus en leerden drie verschillende Thaise letters. En daarna moesten we schrijven met de andere hand dan we gewend waren! Heel apart om te merken hoe moeilijk dat is en hoe moeilijk het dus ook is voor zoveel volwassen mensen in de wereld die nog nooit hebben geschreven.
Mooi is dat tijdens bijna alle lessen steeds naar voren komt dat in elk ontwikkelingsprogramma het de ménsen zijn waar het om gaat. Zij mogen zeggen wat ze willen leren en wat ze kunnen gebruiken voor hun dagelijks leven. Dat vraagt om een nederige en dienende houding voor het werk dat wacht en dat is ons gebed!
Eat, see, receive, thief, Pete, people
Kort nog iets over Michiels lessen: die gaan vooral over grammatica en fonologie. Het eerste spreekt wellicht voor zich. Maar wat is fonologie? Fonologie gaat over klanken in talen. In de eerste cursus leerden we welke klanken er allemaal zijn. Nu bestuderen we hoe die klanken zich gedragen in specifieke talen. Dan gaat het ook over de relatie tussen hoe je iets uitspreekt en hoe je iets schrijft. Engels heeft bijvoorbeeld een spelling die niet helemaal in lijn is met hoe je dingen uitspreekt. Kijk maar eens naar de woorden boven dit stukje. In elk woord zit een ‘ie-klank’, maar elk woord gebruikt een andere spelling om deze ‘ie-klank’ te schrijven: eat, see, receive, thief, Pete, people. Kortom: de spelling van het Engels is niet heel duidelijk. De letters die worden geschreven, geven niet altijd direct weer hoe je het woord moet uitspreken. Je kunt je voorstellen dat dit best lastig is voor mensen die hun eigen taal moeten gaan leren lezen en schrijven! En zo raakt dit onderwerp dus aan Hanneke’s lessen over alfabetisering.
Teamwerk
En verder zijn er dan nog vakken die we gezamenlijk volgen. Antropologie is net achter de rug. En we hebben enkele lessen over werken in een team. Erg praktisch en leerzaam!
Foto’s hierboven:
Regenboog – De ‘ corridors’ van Redcliffe – De plek om activiteiten te promoten
Birmingham (meer dan grijze industrie) – Nieuwe bieb van Birmingham – Saladebar