Bevelen opvolgen

24 augustus 2013

‘Ga zitten.’ De hele groep gaat zitten. ‘Ga staan.’ Iedereen gaat staan. ‘Loop naar de deur.’ Alle twintig lopen naar de deur en raken de deur aan.

Drie weken zitten er inmiddels op. We zijn halverwege onze eerste cursus. De tweede test van Phonetics zit erop. In de komende drie weken gaan we de eerste en tweede fase van het leren van een taal en cultuur ervaren. Oftewel: het Language Learning Practicum staat op het programma. Dat houdt in: we gaan experimenteren met de methodes die je kunt gebruiken om een taal te leren. Wat doe je als je ergens komt en nog geen woord van die taal spreekt? En wat doe je als je al best wat kunt verstaan, maar nog niet in staat bent zinvol terug te praten?

Voor die beginfase bestaan allerlei methodes. Veel van die methodes gaan we in de komende weken uitproberen. Zo kunnen we zien en merken of die methodes ons helpen. De groep van vijftien studenten is verdeeld in drie groepen van vijf. Hannekes groep gaat een taal uit India leren, en Michiels groep één uit Rwanda. En dan is er nog een groep die Armeens gaat leren. Elke groep krijgt een ‘language resource person’ (LRP): iemand die deze taal als moedertaal heeft.

Total Physical Response

Wat zijn goede methodes om de eerste beetjes nieuwe taal te leren? Total Physical Response is er één van. De LRP noemt concrete, fysieke dingen in zijn/haar taal. De cursisten moeten datgene wat hij/zij noemt aanwijzen en aanraken.

De afgelopen week kregen we een voorproefje van deze methode. Een docent uit Finland noemde de Finse woorden voor zitten, lopen, rennen, liggen en staan. Vervolgens gaf hij instructies: ‘Ga zitten’, ‘Ga staan’ et cetera. Wij moesten zijn instructies uitvoeren. Daarna gaf hij de Finse woorden voor vloer, stoel, muur, raam en deur. Nu werd het pas ingewikkeld: ‘Loop naar de muur’, ‘Ga op de vloer zitten’ et cetera.

De gedachte achter deze methode is dat je in de eerste paar dagen taalles alleen maar luistert. Spreken en nazeggen is verboden. Opschrijven of om uitleg vragen is ook uit den boze. Zo leer je in de eerste dagen in een hele korte tijd heel veel woorden. Veel meer dan als je zou gaan proberen om de woorden op te schrijven (want je weet niet wat de juiste spelling is, zo sluipen er fouten in). En ook veel meer dan als je zou proberen om al direct iets in de bewuste taal terug te zeggen. Dat neemt je namelijk qua concentratie en geheugen zo in beslag, dat er minder ruimte is voor nieuwe woorden.

Severn Bore

Maar er is natuurlijk meer. Zo zijn we woensdagavond gaan kijken bij de Severn Bore. Eens in de zoveel tijd komt er een grote golf uit zee de monding van de rivier de Severn in (een van de hoogste ‘bores’ ter wereld!). Woensdagavond was het zover. Rond 21.30 hoorden we een grote golf de rivier op komen (best onheilspellend…). En even later sloeg die langs de oever waar wij stonden. Na een uur stond het water ongeveer anderhalve meter hoger.

Verder wordt er hier gevolleybald, getafeltennist, hardgelopen, film gekeken, spelletje gedaan et cetera. Vorige week waren we bij de Evensong in de Gloucester Cathedral. En vandaag gaan we met mensen uit de kerk naar Slimbridge, een vogelpark. Hopen dat het Engelse weer zijn naam geen eer aan doet.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.